יום שישי, 17 במאי 2013

סימטריה בטבע: מה לדבורים ולסימטריה בפרחים?

סימטריה בטבע: מה לדבורים ולסימטריה בפרחים?



מרכוס דה סוטוי בספרו, סימטריה -- מסע אל מרחבי התבניות של הטבע, טוען (עמודים 23-24) שהדבורים מעדיפות תבניות סימטריות ובפרט, שפרחים עם מבנה סימטרי מרמזים עם ריכוז סוכרים גבוה בצוף. זה נשמע לי פנטסטי. אז החלטתי לקום מרבצי ולבדוק.

ואכן, דה סוטוי לא יורה מן המותן:

במחקר הזה החוקרים מאוניברסיטת ברלין ומהמכון לביולוגיה וגטטיבית בקורדובה, ארגנטינה (המאמר פורסם ב-2004) טוענים שמאביקים (הכוונה למאביקים חרקים, כך מסתבר ובפרט כאלה שפועלים ביום כמו דבורת הבומבוס) מעדיפים באופן מובהק פרחים בעלי סימטריה דו-צדדית (סימטריית מראה). מסתבר שעבודות מדעיות על ההיפותיזות הללו קיימות כבר משנות התשעים. 

וראו למשל את המאמר Bees get the buzz out of symmetry. במאמר הזה מדובר על פרסום של אנדרס מולר מאוניברסיטת קופנהגן מ-1995 שם הוא טען שדבורים מעדיפות פרחים גדולים שמלאים יותר בצוף ואילו דבורי הבומבוס מעדיפות פרחים על תבנית סימטרית.

מעניין שבכל זאת נטפלים לדבורים ואפילו לטורפים שלהם כמו עכביש העקרב, למשל, במחקר הבא מ-2005: Flower Symmetry Preferences in Honeybees and their Crab Spider Predetors.

והנה עוד מאמר מ-1995 שבו טוענים המחברים לראיית צורות אצל הדבורים וקובעים שיש להן העדפה טבעית לתבניות דמויות פרחים. המחברים טוענים שתבניות סימטריות מושכות יותר את הדבורים לעומת תבניות שהן פחות סימטריות או שאינן כלל סימטריות. Shape vision in bees: innate preference for flower-like patters

ומאמר נוסף, הפעם שפורסם ב-1998, שבו המחברים מסבירים על סימטריה בפרחים ותפקידה במערכות האבקה (במילים אחרות -- איך סימטריה בפרחים משפיעה על האבקה ע"י חרקים...): loral symmetry and its role in plant-pollinator systems: terminology, distribution and hypotheses

ולקינוח, חוקרים שדווקא אוהבים לומר את ההפך -- הפעם החוקרים הללו מצאו (פורסם ב-Evolutionary Exology ב-1998) שמאביקים מסוימים אינם בעלי העדפות לסימטריה. בפירוש, חוקרים אלה מטילים ספק בתוצאות מחקרו של מולר מדנמרק מ-1995. Some pollinators do not prefer symmetrically marked or shaped daisy (Asteracear) flowers

זה נפלא שקריאה של כמה משפטים בספר מציתה את העניין וגורמת לאדם לקום מנוחיות מרבצו, להניח את הספר, לגשת לאינטרנט ולפצוח במחקר בספריות דיגיטליות, ובאתרים של הוצאות לאור של פרסומים בביולוגיה. הידד לעידן המידע!

ולמי שטרם ניסה לקרוא את ספרו של דה-סוטוי, סימטריה, אז מומלץ לקרוא.






אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה